четвер, 7 січня 2016 р.

Таїнство Різдвяної ночі


5.01.2016 в нашій бібліотеці до свята Різдва Христового руками наших творчих юних користувачів створено виставку-інсталяцію - різдвяний вертеп "Таїнство Різдвяної ночі» 





   Трішки історії:


   Напередодні одного з найбільших християнських свят завжди існувала традиція встановлювати різдвяний вертеп. Однак довгий час у нашій країні цей звичай був забутий. І сьогодні далеко не кожна людина знає, що це таке.


   Давню традицію має український звичай від Різдва виступати з вертепом. Є підстави думати, що вже в XVII-му столітті українці виставляли на Різдво вертепну драму — це був загальновідомий і по всій Україні поширений звичай. Сьогодні у переддень Різдва Христова за благочестивою традицією православні храми, вулиці та будинки прикрашаються різдвяними вертепами.


   Слово "вертеп" відповідає латинському терміну "praesepe", що означає в перекладі "ясла, годівниця для худоби". У християнському сприйнятті цей термін одержав узагальнене значення як місце Різдва Христова.  Вертеп не має ніяких стандартів ні за розміром, ні за кількістю персонажів, ні навіть за часом (його основний сюжет може бути перенесений і в сучасність). Єдиною константою в століттях залишається сцена  ясел, де лежить немовля Дитина-Ісус. Крім того, вертепом також називають театральні постановки на різдвяні теми. 

Немає коментарів:

Дописати коментар

"Скорботний 33-й" книжкова виставка

23 листопада до Дня пам'яті жертв голодоморів в бібліотеці оформлено книжкову виставку "Скорботний 33-й",  на якій були предс...