пʼятниця, 28 лютого 2014 р.

15 лютого Україна відзначає ювілей першої друкованої книги



 
«Апо́столъ» — перша друкована книга в Україні, видана у лютому 1574 Іваном Федоровим у Львові. Іван Федоров працював над нею у своїй львівській друкарні від 25 лютого 1573 до 15 лютого 1574. Містить традиційний церковнослов’янський переклад «Діянь і послань апостольських»

   Відкинувши гонитву за багатством, першодрукар свідомо обрав шлях — терпіти злигодні та нестатки, аби тільки мати змогу сіяти «духовні зерна».

 

  Львівський «Апостол» являє собою велику наукову й історичну цінність як первенець книгодрукування в Україні. Відомо понад 90 примірників цього видання.



  Завершення Іваном Федоровим 15 лютого 1574 р. друкування свого першого у Львівській типографії видання - “Апостола” - не лише підбивало підсумок річної праці майстра у місті Лева, а й ознаменувало собою початок книгодрукування на українських землях. Вибір Іваном Федоровим тематики свого першого на українських землях видання дослідники пояснюють, насамперед, його тісними зв'язками з освіченими мирянами і духовенством Львова, котрі піклувались про забезпечення можливостей для подальшого розвитку освіти в Україні.

-   21 лютого 2014 року наша бібліотека відзначила цю подію, оформивши книжкову полицю "Ювілей першої друкованої книги в Україні". Користувачі мають змогу познайомитися з інформацією про цю надзвичайно важливу для розвитку України подію та з історією книгодрукування загалом.

Немає коментарів:

Дописати коментар

"Скорботний 33-й" книжкова виставка

23 листопада до Дня пам'яті жертв голодоморів в бібліотеці оформлено книжкову виставку "Скорботний 33-й",  на якій були предс...